Heel Lijnzaad 0,5kg, 1kg of 2kg
OverzichtHeel lijnzaad
Spreekt voor zich, zeer hoge humane consumptie kwaliteit. Ouderwets maar effectief en heeft een hoge boviswaarde! Vlas (het gewas dat lijnzaad oplevert) is hard op weg om weer (h)erkend te worden als supergezondheids-graan!
Dosering mens
Lijnzaad kun je vermengen met het dagelijks eten. Lekker bij het ontbijt of zelfgemaakte granola. Wanneer je van bakken houdt, of het nu koekjes, brood of muffins zijn, dan is het altijd mogelijk er lijnzaad door te doen. Lijnzaad kun je over een salade uitstrooien, is te gebruiken in warme rijstmaaltijden door het met de rijst te mengen als de rijst al gekookt is. Wees zelf creatief!
Dosering paard/grazer
Controleer regelmatig of de tong van uw dier zwart is, dat is namelijk een teken van zand eten. Hét moment om eens een heerlijke slobber te maken van lijnzaad. Neem 200 a 500 gram lijnzaad en doe dit in een dubbele hoeveelheid kokend water, enkele minuten even al roerend door laten koken en af laten koelen en dezelfde dag voeren. Belangrijk hierbij is om wel de oorzaak van het zand eten te onderzoeken!
Maak altijd verse lijnzaadpap en voer deze geheel op om alle waardevolle stoffen te behouden en bederf / oxidatie te voorkomen. In tegenstelling tot wat men over het algemeen aanneemt mag/kan heel lijnzaad ook ongekookt gegeven worden, geef bijvoorbeeld tijdens de rui periode gerust dagelijks wat lijnzaad door het voer. Zo’n 50 tot 100 gram ongekookte lijnzaad per dag is geen enkel probleem voor wat betreft het gehalte aan linase wat evt. blauwzuur vrijmaakt. Naast rijk aan goede vetten is lijnzaad is ook zeer eiwitrijk, voer lijnzaad daarom niet continu maar periodiek b.v. 2 weken wel en 2 weken niet. Uiteraard mogen dieren met een grotere eiwitbehoefte zoals sportpaarden in seizoen en drachtige merries wel wat ruimer met lijnzaad gevoerd worden.
Voer liever geen lijnzaadolie! Als je bedenkt dat lijnzaadolie voor mensen in een donker glazen fles moet zitten en donker / koel bewaard moet worden vóór openen, en ook na openen koel bewaard en ruim een maand houdbaar is, dan is het logisch dat de grote plastick vaten voor paarden dus lijnzaadolie bevatten die ranzig is. Dit is al te zien aan de kleur en als het vat open gaat ruik je hoe ranzig het is. Voer dus altijd heel lijnzaad of de hierboven beschreven lijnzaadslobber!
Samenstelling
100 gram zaad bevat:
35 gram olie
26 gram eiwitten
14 gram vezels, waaronder lignanen
12 gram gom
4 gram mineralen, vitaminen
9 gram water
Kenmerken
- Lijnzaad is een rijke bron aan polyfenolen, deze bevatten zeer veel antioxidanten;
- De beste leverancier van essentiële vetzuren (omega 3, omega 6 en omega 9) in een tamelijk ideale verhouding;
- Lijnzaad bevat alle essentiële mineralen behalve seleen en vanadium (dat is het enige minpuntje). Lijnzaad bevat ook de vetoplosbare vitamines E en caroteen (= provitamine A), en de wateroplosbare vitamines B1, B2 en C, maar heeft weinig B3 en B6;
- Het bevat een licht verteerbaar eiwit van uitstekende kwaliteit dat essentiële aminozuren bevat: lysine, isoleucine, valine, threonine, methionine, fenylalanine en tryptofaan;
- Vezels in lijnzaad voorkomen dat spijsverteringsstelsel verstopt raakt met slijm, giftige stoffen en afbraakproducten, ze houden de darm goed schoon en in beweging;
tegelijk met het nuttigen van lijnzaad! Dan blijft de ontlasting zacht en wordt niet hard en droog;
- Ideaal voor een gevoelige maag, maagzweren en darminfecties, i.v.m. buffercapaciteit van overtollige zuren;
- De gom in lijnzaad helpt het bloedsuiker reguleren bij zowel suikerziekte als bij hypoglycemie en het dient als hét voedsel voor de goede bacteriën in de darm;
- Door de gom is lijnzaad het beste natuurlijke laxeermiddel. Lijnzaad absorbeert veel water waardoor het opzwelt tot twintig maal het volume dat het van zichzelf heeft. Daarom moet altijd veel water worden genuttigd.
Het maximale rendement uit lijnzaad
Vlas is een éénjarige plant (Latijn: Linum usitatissimum) die een halve tot een hele meter hoog kan groeien, met kleine, groene, puntige blaadjes aan een taaie stengel en kleine diepblauwe bloempjes. Er bestaan ook siervormen van vlas met witte, goudkleurige en rode bloemen. De stengels worden al sinds de oudheid gebruikt om touw en textiel van te maken door allerlei bewerkingen. Als hoogste kwaliteitsproduct ontstaat uiteindelijk linnen, de naam is afgeleid van het Latijnse Linum Usitatissimum, wat betekent ‘zeer nuttig’. Het andere ‘zeer nuttige’ deel van vlas is het zaad, dat wordt geoogst en gedorst op een soortgelijke manier als andere granen. Het zaad kan soms goudkleurig zijn maar is meestal bruin. Vlaszaad of lijnzaad bevat enorm veel voedingswaarde en heeft zelfs sterk genezende eigenschappen.
Lignanen in lijnzaad
Lignane is gevormd uit cyclische moleculen met antivirale, antischimmel, antibacteriële en antikanker eigenschappen. Vlas bevat honderd keer zoveel lignanen als de op een na rijkste bron: tarwezemelen. Er komt maar twee procent van de lignanen terecht in gefilterde lijnzaad-olie, de andere 98% blijft in de zaadkoek achter. Het is dan ook veel raadzamer om te kiezen voor biologisch lijnzaad (tov. Lijnzaadolie) die dus veel rijker is aan lignanen.
Uit bovenstaande blijkt hoe enorm gezond het is, voor zowel mens als dier, om vers biologisch lijnzaad te nuttigen. Bovenstaande informatie is grotendeels ontleend aan het boek: Vitale vetten, fatale vetten van Udo Erasmus, United IdeaZ, ISBN 90-75888-06-6, Nautilus