Met de afname van organische stof en het toedienen van snel beschikbare stikstof, verdwijnt de natuurlijke capaciteit van een bodem om de stikstof vanuit de lucht in de bodem vast te leggen!
VOOR PRODUCTEN SCROLL NAAR BENEDEN
Natuurlijke meststoffen
Om de natuurlijke processen van de bodem actief te ondersteunen kunnen we denken aan de volgende mogelijkheden:
- aanvoer van organische meststoffen;
- aanvoer van anorganische metale- en mineralen sporenelementen;
- de bodem microbiologisch ondersteunen.
Aanvoer organische meststoffen
Het ondersteunen van de natuurlijke bodem processen kan onder andere door de aanvoer van organische mest. We maaien het gras en ook de dieren eten ervan. Hierdoor verdwijnen vele voedingselementen via de opgenomen biomassa welke vanzelfsprekend weer terug gebracht moet worden om de bodem de mogelijkheid te geven iets voor ons te produceren.
De toevoer van deze organische stof is de laatste 50 jaar vrijwel geheel verdrongen geraakt en vervangen door chemie en techniek. De vaste mest van vroeger is vervangen door de kunstmest korrel of / en drijfmest, beide met een zeer laag gehalte aan organisch stof en gericht op een directie voeding aan de plant, bodem kwaliteit in de zin van eigen leverend vermogen wordt hiermee naar de achtergrond verdrongen.
De meststoffen bevatten een hoog stikstofgehalte wat de plant dwingt tot hoge productie van bio-massa met als gevolg dat de bodem steeds verder degenereerd. Deze combinatie geeft welliswaar snel weelderige gewassen en hoge "opbrengsten" maar waarvan we de kwaliteit, bezien vanuit biologische inzichten, in twijfel mogen trekken.
Bij organische mest kunt u denken aan compost en/of gefermenteerde producten, b.v. bokashi van (paarden)mest, of afgevallen blad in de herfst. Deze vorm van bemesting zullen we jaarlijks moeten blijven herhalen. Terugbrengen wat we wegnemen aan organisch materiaal! Daarom is het ook zeer waardevol om een strook met heesters en bomen in uw tuin of op uw land te hebben. Deze zorgen niet alleen voor een beter biologisch evenwicht, een aangenamere buitenruimte maar ook organische mest in de vorm van afgevallen blad in de herfst.
Aanvoer van anorganische metale- en mineralen sporenelementen
We hebben een inhaalslag te maken, die echter niet sneller kan gaan dan de bodem zelf aangeeft. Probeer daarbij altijd de reeds aanwezige balans zo minimaal mogelijk te verstoren. Gebruik alleen meststoffen die het aanwezige bodemmilieu niet belasten, maar helpen opbouwen tot een zelfregenererend systeem. Hierbij valt te denken aan de volgende metale- en mineralen spoorelementen: lava, zeemineralen, zeeschelpenkalk en kleimineralen. Een bodem verbeterd met deze elementen (wat eigenlijk van nature zo zou moeten zijn) zorgt ervoor dat de planten deze mineralen ook kunnen opnemen, waardoor ze zo in ons voedsel terecht komen in een vorm die voor ons lichaam goed opneembaar is.
De bodem microbiologisch ondersteunen
Zeker in de eerste jaren is dit heel belangrijk. Een uitgeputte bodem met een slechte structuur bevat nog maar weinig bodemactiviteit. Deze bodems hebben een lage weerbaarheid, waardoor ziekten en plagen regelmatig de kop opsteken. De natuur wenst alleen gezonde planten en zet haar arsenaal van opruimers zoals schimmels, bacteriën en insecten in om de zwakke op te ruimen. Deze planten worden door de opruimers herkend door een tekort aan suikers en eiwitten. Planten maken zetmeel van glucose, vetten, eiwitten en alle andere organische stoffen, die nodig zijn om te leven en te groeien en ze halen met hun wortels water en mineralen uit de bodem. Deze mineralen worden beschikbaar gemaakt door micro-organismen. Micro-organismen zorgen er tevens voor dat er voldoende zuurstof en ruimte in de bodem aanwezig is. Hierdoor kunnen plantenwortels vrij groeien en vertakken, waardoor de opname van mineralen word bevordert.
Om de regeneratie kracht van de bodem dus weer te doen toenemen is het belangrijk weer leven in de bodem te krijgen doormiddel van enten van micro-organismen met bijvoorbeeld tuinbokashi, EM of Multitask.
Bovenstaande opties betekent overigens niet dat we gewoon alles door elkaar husselen en dit massaal op het land aanbrengen en denken hiermee ons doel te bereiken. De bodem is een levend organisme en iedere verandering vraagt het bodemleven te reageren / mee te bewegen, probeer dit dus geleidelijk en met beleid te doen. Als de bodem gezonder wordt krijgt deze meer veerkracht om veranderingen beter te kunnen verwerken.