Bijen: wonder der natuur
Je hebt ze vast al wel eens goed bekeken; bijen en hommels al zoemend druk bezig van bloem naar bloem te vliegen. De meest bekende is de honingbij die in staat is grote afstanden af te leggen, voor 1 kg honing zo’n 40.000 km, oftewel een reis rond de aarde. Minder bekend zijn de wilde solitaire bijen die een veel kleiner bereik hebben qua vliegafstand en bovendien vaak alleen nectar van 1 soort en kleur bloemen nodig heeft.
Bijen onmisbaar
Bijen bestaan al meer dan 100 miljoen jaren en zijn onmisbaar voor onze aarde. Lang voordat er ook maar mensen waren, waren de bijen (en ook andere insecten) er al. Bijen zorgen voor 80% van alle bestuiving in de wereld, de overige 20 % doet de wind samen met andere dieren. Bijen werken samen met planten en voorzien zo de voeding voor mens en dier.
Als je stilstaat wat bijen allemaal doen om het bord te vullen dat iedere dag voor ons staat, ga je ze zeker met andere ogen bekijken. Zonder bijen zou ons bord behoorlijk leeg en eenzijdig zijn. Een derde van al ons voedsel ontstaat namelijk door de bestuiving van bijen. Veel vruchten, groenten en granen zullen verdwijnen samen met de bijen. Wat dit betekent voor ons mensen, maar ook voor dieren en planten is niet iets waar je graag over na wilt denken, maar wel noodzakelijk. Nu kunnen we het tij nog keren door ze te helpen overleven. Daarna, op het moment dat de biodiversiteit weer in balans is, kunnen ze weer gaan leven in plaats van overleven.
Honingbij
Er zijn inmiddels in Nederland veel mensen/imkers die bijenvolken hebben in hun tuin of op hun stuk land. Zelf heb ik ook een bijenvolk voor de bestuiving van onze (fruit)bomen, planten en bloemen. Helaas is onder de honingbijen de laatste jaren een parasiet (varroamijt) die een grote bedreiging is voor het voortbestaan van een volk. Veel imkers bestrijden die met mierenzuur / oxaalzuur. Voor mijn geen denken aan! Daarom zocht ik een natuurlijke manier om de honingbij te helpen in hun omgeving. Dat heb ik gevonden in Care apis van Mikroveda (voor meer info kijk bij het product). Hiermee versterk je de leefomgeving van de honingbij, zodat er voldoende goede bacteriën aanwezig zijn. Kan ook gebruikt worden tijdens het werken aan de korf i.p.v. rook.
Alle insecten zijn belangrijk
De aandacht gaat voornamelijk uit naar de bijen omdat deze zo belangrijk zijn voor ons voedsel. Begrijpelijk, maar alle insecten ook de vlinders hebben een speciale rol gekregen van moeder natuur. Zij leven in een perfecte synergie met de planten. Bijvoorbeeld: het lieveheersbeestje eet geen nectar maar is een vleeseter. Hij eet heel graag bladluizen. De plant blijft zo gezond en het lieveheersbeestje heeft eten. In de natuur werkt werkelijk alles samen voor een perfecte balans.
Dus zaai en plant op elk stukje braakliggende grond, hoe meer biodiversiteit hoe beter voor de insecten, de planten, bomen en voor ons!