Wij handelen volgens de wetten van de natuur. Met voeding met oorspronkelijke *levensenergie, passend bij de oorsprong van het dier. In het belang van de gezondheid van jouw dier(en)!
* Alle producten worden zorgvuldig gekozen op levenskracht. Dit kunnen producten zijn met een eco keurmerk, maar ook producten zonder keurmerk. Een product wat met passie, liefde en zorg voor de bodem wordt geteeld kan bv meer levensenergie bevatten, dan wanneer men zich alleen maar aan de standaard regels van het keurmerk heeft gehouden.
VOOR PRODUCTEN SCROLL NAAR BENEDEN
Voeding paarden / grazers
Wij bieden een zeer hoogwaardig assortiment oorspronkelijke voeding voor grazers, welke de perfecte aanvulling zijn op het ruwvoer. Van hoogste kwaliteit vindbaar en minimaal bewerkt. Deze onbewerkte, vitale voeders zijn uiteraard vrij van landbouwgif en GMO's en zijn geschikt voor alle grazers!
Granen zijn feitelijk de vitale zaden van grassen. Als paarden en andere grazers de keus hebben zullen ze deze als eerste uit het lange gras eten! De brokken bestaan uit dezelfde hoogwaardige ingrediënten, weliswaar vermalen en geperst, maar zonder schroot, pulp, melasse ed. en zijn hierdoor uniek te noemen.
De brokken dienen om de overgang te maken naar de zgn. "hele" voeders (granen). Dit is het uiteindelijke streven, want dit is immers het meest passend bij deze dieren!
Minimaal bewerkte voeding waarbij de oorspronkelijke, door natuurlijke processen ontstane, voedingswaarde behouden blijft. De kracht in ons krachtvoer betekent naast de grote verscheidenheid aan voedingstoffen vooral vitaliteit!
Krachtvoer
Al onze voeders zijn geschikt voor alle paarden (sport als hobby) alsook andere grazers! Bij presterende paarden of dieren die wat extra's nodig hebben kan er voor gekozen worden naast granen voeding ook onze brok te voeren voor snellere energie toevoer en betere opneembaarheid. Doe dit dan wel altijd gescheiden om de opname te optimaliseren, de dieren zullen dan echt gaan kauwen op de granen en doen dat beter als ze enkel granen krijgen i.p.v. gemixt met brokken. Brok is gemalen, lees voorgekauwde voeding, en stimuleert daarmee het kauwgedrag veel minder. Grazers nemen dit dus anders op en wanneer het overgrote deel uit brok bestaat met slechts een kleine hoeveelheid granen is de kans groter dat de dieren de granen niet goed pletten en heel doorslikken. Bij circa 20% brok en verder hele granen is dit probleem meestal niet aan de orde, neem eens de tijd en observeer het dier tijdens het opnemen van het krachtvoer. Gaan ze knoeien, raar eten, check dan zeker ook mond en gebit!
Mensen komen nog wel eens met het argument dat ze bij de overstap naar hele granen meer granen terugvinden in de mest en het daarom verspilling is. Het tegenovergestelde is waar, want juist hele granen te geven stimuleer je het dier deze te leren verteren en dit kost tijd. Afhankelijk van de graad van bewerking van het oude krachtvoer en de kwaliteit / structuur niveau van het ruwvoer kan dit weken tot maanden in beslag nemen. Een dier wat voorheen gewend was aan vooral bewerkte voeding (brok), heeft in eerste instantie meer moeite met het goed opnemen / verteren van de granen en dus vindt je ze ook meer in de mest. Dit veranderd, op termijn, wanneer er meer structuur in het dieet wordt gebracht. Wellicht is het nodig om in deze overgangsperiode ook brokken te voeren om het dier op conditie te houden.
Een andere maar meer bewerkelijke manier is graanvoeding eerst enige uren te weken in water waardoor ze makkelijker / beter opgenomen worden. Ook kan het zijn dat de darmflora nog te onstabiel is en hele granen zullen gaan overprikkelen. Begin in dat geval eerst met spelt en eventueel een klein beetje hele granen, spelt geeft rust aan de darmen en bevat toch een groot aandeel structuur. Dit kun je ondersteunen met Bokashi en Veendrenkstof. Als het dieet (nog) niet optimaal is werken deze producten uitstekend om de zaak in balans te houden en een goede opname / overgang mogelijk te maken.
Verschillende granen?
Iedere soort heeft specifieke eigenschappen die je niet moet polariseren in negatief en positief, want anders blijf je met een heel beperkt voedingspakket over en een dier wat niets meer kan hebben. Dat is niet normaal, een grazer eet in de natuur van wel 200 verschillende planten! Men is naar mijn idee te veel bezig van alles te elimineren, zonder naar oorzaken van een intolerantie te zoeken en zaken eerst in juist perspectief te plaatsen. Gevolg is dat het dieet steeds eenzijdiger wordt, mensen angstig worden, geen vertrouwen meer in voedsel hebben en ook geen wezenlijke kwaliteitsaspecten kunnen beoordelen. Te veel dieren volgen vaak onnodig een speciaal dieet, mensen durven niet meer te veranderen naar wezenpassend voedsel en te variëren, wat overblijft is een zeer eenzijdig dieet en een overgevoelig dier voor elke verandering.
Hierbij structureel voedsel ontsluiten / bewerken is eerder een stap terug dan voorwaarts in de dynamiek die leid naar duurzame / zelfonderhoudende gezondheid doormiddel van passende voeding in een gezond spijsverteringskanaal.
Basis advies hoeveelheid
De hoeveelheid die we "aanvullend" voeren is afhankelijk van ras, geslacht, conditie en (gebruiks)doel. Globaal ligt dat tussen 0,1 a 0,4 % van het lichaamsgewicht. Dus bijvoorbeeld een paard van 500 kg = 500 gram tot maximaal 2 kilo per dag.
Om de hele granen te kunnen verteren moet het dier wel al een spijsvertering hebben die dit aankan. Als dat niet zo is eerst rustig opbouwen en evt. bijsturen met de brok. Neem de tijd bij dieren die komen van een licht verteerbaar dieet van meelbrokken, bewerkte muesli ‘s / granen, mals gras en mals hooi of kuil. Voor een paard meer dan 1 kilo graan goed kan verteren, vanuit bovenstaande situatie, moet je minstens een half jaar rekenen voor de darmflora dit aankan. Uiteraard in combinatie met goed ruwvoer. Maar gezien de meeste paarden zich niet in deze situatie bevinden blijven granen en zaden een zeer waardevolle en opbouwende aanvulling.